Tűsarok és Tipegő

Nem egyszerű fiatal nőnek lenni. A "mindent egyszerre" érzés, szinte percenként hatalmába kerít, és határaid durva feszegetésére ösztönöz. Házasság? Gyerekek? Egyetem? Barátok? Bulik? Önmegvalósítás? - Én azt mondom, próbáljuk meg mindet! Sikerülnie kell! ;-)

Az esemény utáni tabletta

2011.07.01. 08:59 :: Goodwillka

Úgy gondolod, hogy nem illdomos kismama-blogban  erről írni? Nem értünk egyet. Sok esetben teljesen érthető lehet ilyen szerek használata (még gyermekkel rendelkező anyukák számára is). Például egy hosszú távú kapcsolatban is simán megeshet olyan, hogy elszakad az óvszer, és bár a felek a későbbiek során szeretnének (még) babát, ez most még sem időszerű...

...ilyenkor jöhet szóba az esemény utáni tabletta. Ennek lényege, hogy LEGKÉSŐBB 72 órával az együttlétet követően be kell venni, s így megakadályozható az esetleges beágyazódás. Minél korábban veszed be, annál biztosabb a hatása (értelemszerűen 72 óránál már gyengébb a hatása, mint 2 órával az együttlét után).

  • Hogyan szerezheted be?

Nincs mese, csak receptre kapható, szóval be kell caplatnod a hozzád legközelebb eső kórházba (nőgyógyászatra, szülészetre).

Példa: A 3. kerületben pl. a Margit Kórház tűnik jó opciónak a Bécsi úton. Megkeresed az A épületet, ott is a szülészetet, és szólsz a nővérkék közül egynek, hogy szeretnél egy receptet esemény utáni tablettára.

Hogy ciki lesz-e? - Valószínűleg igen, szokásuk hogy csúnyán néznek az emberre, de ez most ne érdekeljen. 2 perc az egész. Számíts rá, hogy megkérdezik Tőled hogy mi történt pontosan. Nekik ez a statisztika-készítés miatt kell, szóval a legegyszerűbb ha azt mondod (bármi is történt), hogy elszakadt a gumi. Így csökkentheted a rosszalló tekintetek mértékét valamelyest.

Ha megvan akkor irány a gyógyszertár. A 2 leggyakoribb amit fel szoktak írni, az az Escapelle és a Rigesoft. Az utóbbiban kettő, az előbbiben egy tabletta található. Amelyikben 1 van, azzal nincs semmi extra: beveszed és várod a következő időpontot amikor menstruálnod kellene. Ha isten is úgy akarja, akkor meg fog jönni. A  2 tablettás rigesoft esetében az első tabletta bevételétől 12 óra múlva kell bevenni a másikat. Lehetőleg pontosan 12 óra teljen el, mert különben csökken a hatékonysága.

Amit tudnod kell az esemény utáni tablettáról:

Minden gyógyszernek van mellékhatása, és mivel ez egy lórugásnyi hormont tartalmaz, természetesen ennek is. Olvasd át a betegtájékoztatót alaposan, és mielőtt beveszed, mérlegelj. Ezek nagyon erős szerek, és tényleg csak akkor szabad használni őket, ha minden más opció kilőve (pl. tényleg nem tudnátok most egy babát ellátni).

Bár elmondtam mindent amit e témában tudni érdemes, hangsúlyozom: senkinek sem ajánlatos vele élnie. Aki nem akar babát az védekezzen, és csak legvégső esetben válasszuk a sürgősségi fogamzásgátlást. És természetesen tekintse úgy mindenki, hogy ez egy egyszeri alkalom, nagyon veszélyes lenne többször is így védekezni a nem kívánt terhességgel szemben.

Az Escapelle és a Rigesoft is 5500.- forint körül van, szóval nem olcsó mulatság (összehasonlításként: 3 havi fogamzásgátló kb. 7000 forint)

 

 

Örül a lelkem, ha választ kaphattál a kérdésedre. Ha hasznosnak találtad az írásom, lájkold a bejegyzést, hátha másnak is segíthetek! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr403029255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása