Tűsarok és Tipegő

Nem egyszerű fiatal nőnek lenni. A "mindent egyszerre" érzés, szinte percenként hatalmába kerít, és határaid durva feszegetésére ösztönöz. Házasság? Gyerekek? Egyetem? Barátok? Bulik? Önmegvalósítás? - Én azt mondom, próbáljuk meg mindet! Sikerülnie kell! ;-)

A terhesség jelei

2011.07.01. 07:23 :: Goodwillka

 Lényegében mindegy, hogy tervezett vagy váratlan meglepetésként lesz- e két csík a terhességi teszten, a katarzis minden esetben lecsap. Nincs is annál sokkolóbb élmény, mint amikor a teszten, a körömrágás kísérte várakozásban két halovány vonalka jelenik meg. Egy élet születésének legfurcsább metaforája ez, benne az anyaság boldogságával, és a hirtelen ránktelepedő felelősség mázsás súlyával.

Hogy egy kicsit elrugaszkodjunk a terhességi tesztek szépirodalmi világba ágyazottságától, térjünk rá arra, amiért valójában olvasod a bejegyzésem.

  • Honnan tudod hogy terhes vagy?
  • Mik a terhesség korai jelei?
  • Mikortól tesztelhetsz?
  • Mivel tesztelj?
  • Hogyan tesztelj?

Saját tapasztalatom szerint a CLEARBLUE márkájú teszt nagyon érzékeny, és a terhesség egészen korai szakaszában is kimutatja, ha babát vársz. Én nem a ciklustól szoktam számolni, hanem az együttléttől (számomra így egyszerűbb). Legalább 100 tesztet csináltam mire végre pozitív eredményt kaptam, de általánosságban az mondható hogy az együttlétet követő 10.-13. napra kapható leghamarabb pozitív eredmény. Előfordulhat hogy Neked előbb s az is hogy később jelentkezik, ugyanis a tesztek a HCG hormont mutatják ki a vizeletedből, ami a beágyazódást követően kezd termelődni a szervezetedben, s ez egyénenként eltérő mértékben mehet végbe.

A tesztelés nem egy bonyolult dolog. Ha a clearblue tesztet vesszük alapul, akkor elmész a DM-be vagy egy patikába és miután megvetted, s a dobozt kibontottad, magad előtt látsz egy ilyen tesztet:

 

 

Ennek a kék színű végén van egy kupak, azt le kell venni. Alatta láthatóvá válik egy kis kartonpapírszerű rész (ez maga a tesztcsík). Ezután következik a pisilős rész. Egy edénykében össze kell gyűjtened a vizeletedet (célszerű a reggeli elsőt, mert abban nagyobb koncentrátumban található meg a HCG hormon, tehát korai terhességet a reggeli vizeletből lehet a legkönnyebben kimutatni). Ha már ott van az edénykédben a vizelet, akkor úgy egy centire merítsd bele a tesztetHagyd pár másodpercig, hogy megszívja magát, majd vedd ki az edényből, tedd vissza a tesztre a kupakot, s várj egy-két percet. Látni fogod hogy átnedvesedik a két kis ablakocska mögött a teszt. A kisebbik ablak azt mutatja meg, hogy működött e a terhességi teszt, a nagy pedig az eredményt. A clearblue esetében, mint a képen is látszik a mínusz jel mutatja ha nem vársz babát, és a plusz pedig azt, ha meg lettél áldva :-). Ennyire egyszerű az egész.

Ha negatív lett a teszt, de úgy sejted hogy babát vársz, várj 2-3 napot, vagy akár egy hetet is, és tesztelj újra. Lehet, hogy annyira korai volt a terhesség az első teszt pillanatában, hogy nem volt kimutatható a szervezetedben még a HCG hormon.

Ha pozitív lett a tesz, akkor irány a nőgyógyász. Még aznap vagy másnap! :) Nőgyógyászválasztásról, kórházi vizsgálatokról a következő bejegyzésekben olvashatsz.

Ami még idekívánkozik, az a terhesség korai jelei. Ezekben ne bízz annyira, mint mondjuk a tesztekben, ugyanis az ember hajlamos rá, hogy olyan tüneteket produkáljon, amikre gondol, hogy produkálnia kéne ha terhes lenne. Azért itt listázom felsorolásszerűen mik is a leggyakoribbak:

  • Hányinger, hányás, émelygés.
  • Mellfeszülés
  • Haspuffadás
  • Gyakori vizelési inger
  • Érzékenység szagokra, ízekre
  • Indokolatlan fáradtság, aluszékonyság
  • Hangulatingadozás, érzékenység
  • Mellbimbó sötétedése
  • Has "szurkálása" --mintha meg akarna jönni, de nem jön meg.

Ezeken a tüneteken kívül még számtalan más egyedi eset is létezik, továbbá az is előfordulhat hogy Te egyiket sem tapasztalod. Én a terhességem korai szakaszában (ezért is teszteltem :D) iszonyúan fáradt voltam, és olyan voltam mint egy házisárkány! Aztán a harmadik héttől szinte egész álló nap hánytam :D De nem vagyunk egyformák s ezeket a tüneteket más is okozhatta volna...

Összegzésül: Javaslom, hogy amíg bizonyosságot nem nyersz, addig tesztelj folyamatosan. Ha pozitív, akkor irány a nődoki, hiszen az ő szava a döntő. Álpozitív teszt nincs (csak nagyon- nagyon- nagyon ritkán), szóval azért kicsit már szabad örülni ha megjelenik a két csíkocska :-).

 

Örül a lelkem, ha választ kaphattál a kérdésedre. Ha hasznosnak találtad az írásom, lájkold a bejegyzést, hátha másnak is segíthetek! :)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr213029131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása