Tűsarok és Tipegő

Nem egyszerű fiatal nőnek lenni. A "mindent egyszerre" érzés, szinte percenként hatalmába kerít, és határaid durva feszegetésére ösztönöz. Házasság? Gyerekek? Egyetem? Barátok? Bulik? Önmegvalósítás? - Én azt mondom, próbáljuk meg mindet! Sikerülnie kell! ;-)

Orvos- és szülésznőválasztás

2011.07.15. 15:05 :: Goodwillka

Az Orvosválasztási stratégia

  • Ha pozitív lett a terhességi teszt, akkor a következő utadnak a nőgyógyászodhoz kell vezetnie.
  1. De mi van ha nincs orvosod?
  2. Vagy mi van akkor ha akihez jársz mondjuk évenkénti szűrésre, azt nem szívesen választanád szülésznek?

 

 

Ezeket a kérdéseket minden nő felteszi magának. És még számosat, de először kezdjük ezekkel...

Terhes vagy, oké. Dokihoz kell menni, de hova?

Két választásod van:

1.) Elmész a hozzád legközelebb eső (lehetőség szerint illetékes) kórház nőgyógyászati rendelésére, ahol számtalan orvos közül kiválasztasz egyet. Ez a verzió ingyenes, és nem lebecsülendő. Ha vaktában mész oda, nagyon esetleges, hogy jó vagy rossz orvost fogsz ki, mindenesetre jó ha tudod, hogy a legtöbb magánorvosnak van rendelése abban a kórházban is, ahol vezet szülést, szóval  jó taktika lehet a magánorvosodról megtudni, hátha TB finanszírozottan is járhatsz hozzá ;-).

2.) Magánorvost választasz, akinél minden alkalommal fizetni kell, és némelyiknek fix. "díja" van a szülésnél is.

  • A kórházi verzió előnye, hogy nem kell fizetni a vizsgálatért. Mindenestre jó ha tudod, hogy nagyon sok olyan doki van, aki ha kéred hogy Ő legyen ott a szüléseden, előre megszabja a díjat, amiért hajlandó ezt megtenni. A leggyakoribb az az, hogy meghatároz X számú magánrendelést amire el kell, hogy menj hozzá vaaaagy a magánrendelése alapdíjának (5-8000 Ft) a tízszeresét (értelemszerűen 50-80.000 forintot) kér a szülésért. Tetszik, nem tetszik, de ez van. Lehet nem fizetni is, persze, akkor sem történik semmi gond, az ügyeletes orvos gond nélkül "megszüleszt". A problémát számodra csak az jelentheti ez utóbbi esetben, hogy nem tudsz "felkészülni a személyre", nem ismered, ezért nem tudhatod hogy megbízol- e benne. Valljuk be, sokunknak nem mindegy hogy milyen személy van ott ezen a jelentős eseményen... Úgy kell döntést hoznod, hogy ha ne adja isten bármilyen komplikáció fellép azt tudd mondani, hogy "igen, én ennek az orvosnak a kezébe adom a gyermekem és az én életemet"
  • A kórház hátránya nyilvánvalóan az, hogy a kórházban nem időpontra mész, hanem rendelési időben, és bizony előfordulhat hogy nagyon sokat kell várnod (nem csak a sor miatt, hanem mert az orvost simán elhívhatják közben egy szüléshez pl...).

 

  • A magánrendeléses verzió előnye, hogy keveset kell várni, és elméletileg, mivel ez egy szolgáltalás, jobb körülmények között vizsgálnak meg, kedvesebben és készségesebben mint, ahogy a kórházi orvosoktól elvárható lenne. Tapasztalatom szerint nem mindig van különbség, vagy nem mindig jobb a magánrendelés ill. rosszabb a kórházi.
  • A magánrendelés hátránya, egyértelműen az ára.

 

  • Ami az árakat illeti: a magánrendelés 5-8000 forint között van, amit az ultrahangos vizsgálat, receptfelírás, rákszűrés...stb megdobhat, úgy max 12-15.000 forintig per alkalom. Az elején havonta (másfél havonta) kell járni, a terhesség vége felé egyre sűrűbben, a 36. héttől hetente. Ha egyéb probléma van (sokat hánysz, keményedik a pocakod, magas a vérnyomásod...stb) akkor természetesen be kell menni rögtön. Néhány magánorvos jó szokása, hogy az alkalmankénti brutál összegen felül megszab egy 50.000-250.000 közötti összeget, amit a szülésért kér. Elméletben erről kapsz számlát, tehát nem zsebbemenős pénz. Elméletben.

Ha eldöntötted melyiket választod, akkor mihamarabb keresd  föl.

 

Engedj meg néhány szubjektív gondolatot is:

1.) A szülésnél a szülésznő segít a legtöbbet. A vajúdás alatt (jó esetben) végig Veled van, míg a nőgyógyászod csak a kitolásnál, illetve burokrepesztésnél, vizsgálatoknál (esetleg)... tehát tapasztalatom szerint inkább szülésznőt érdemes fogadni, mint orvost.

2.) A kórházba mindenképpen be kell járnod, mert a tényleges terhesgondozás (vizelet- vérvétel, CTG vizsgálat...stb) ott folyik. Tehát nem hátrány ha az orvosod ott rendel...

3.) Hálapénzről: Nem várhatjuk el, hogy a mi születendő gyermekünk örömére az orvos 48 órázás után vasárnap hajnalban kiugorjon az ágyból és rendelkezésünkre álljon ingyen. Erre találták ki a paraszolvenciát. Megveszed a nőgyógyász szabadidejét, ha szépen akarunk fogalmazni. Ezt el lehet ítélni (akkor nem kell adni pénzt és nem kell elvárni hogy bejöjjön munkaidején kívül), vagy el kell fogadni, és már az elején az anyagi helyzethez mérten választani orvost.

4.) Személyes tapasztalataim: Én magánorvoshoz jártam. Név szerint Dr. Sztanyik Lászlóhoz. Ő rendel a Margit kórházban is, én valószínűleg tapasztalatlanságom folytán jártam el a magánrendelésére. A 36. héttől ő maga kérte, hogy inkább a Margit kórházba menjek be, és ott megvizsgál a TB finanszírozott verzióban. Ő egy nagyon rendes doki, a hálapénzre sem mondott igazából semmi brutálisat... Annyit fűzött hozzá pirulós kérdésemhez (kell e adni/ mennyit kell adni?), hogy van aki ad, van aki nem, de ő nem szab tarifát...Szerintem ez egy nagyon korrekt hozzáállás. Egyáltalán nem vérmes, pénzéhes rém, mint sok más orvos, akikről hallottam. Egyedüli negatívumként azt tudnám felhozni (hogy ne csupa reklámszöveget írjak:D) hogy nem az a "dumálós" orvos, tehát nem mond mindent magától. Ha kérdésed van tedd föl neki (jó taktika előre felírni mindazt amire kíváncsi vagy), mert magától nem biztos hogy mindent elmond. Ettől eltekintve egy tündér, és nagyon segítőkész is.

Hogyan válassz jól orvost/ nőgyógyászt/ szülésznőt?

 

A szempontok, amik segíthetnek:

  • Ha még nincs orvosod írd össze mennyi pénz áll rendelkezésre. Ha 50.000 vagy annál kevesebb akkor a kórházi ellátást kell igénybevedd, ha ennél több 80-100.000 vagy mégtöbb, akkor szóbajöhet a magánrendelés.
  • A google-n keress rá a lakóhelyedhez közeli kórházra vagy nőgyógyászati magánrendelésekre és szedd össze az orvosok neveit.
  • Keress rá a nevekre. Rengeteg fórumon osztják meg tapasztalataikat a nők orvosaikról, szüléseikről. Sok mindent megtudhatsz az orvosok habitusáról, "vérmességénekl" mértékéről...
  • A szülésznőválasztással ráérsz a terhességed 36. hete után foglalkozni. A CTG vizsgálatokat sokszor ők végzik, vagy ha nem akkor az orvosod tud neked tanácsot adni, pl. hogy kivel jó együtt dolgozni, ő személyesen kit kedvel... A választott szülésznő a Margit kórház esetében 30.000 forintot kér a rendelkezésre állásért. Ez ahhoz képest nem sok, hogy mennyi mindenben tud segíteni (és fordítva: egy rossz/ bunkó szülésznő megkeserítheti a szülésed -- ez a pénztől független megjegyzés).

 

Sok sikert  kívánok a választásban!

 

 Örül a lelkem, ha választ kaphattál a kérdésedre. Ha hasznosnak találtad az írásom, lájkold a bejegyzést, hátha másnak is segíthetek! :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr633070210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása