Tűsarok és Tipegő

Nem egyszerű fiatal nőnek lenni. A "mindent egyszerre" érzés, szinte percenként hatalmába kerít, és határaid durva feszegetésére ösztönöz. Házasság? Gyerekek? Egyetem? Barátok? Bulik? Önmegvalósítás? - Én azt mondom, próbáljuk meg mindet! Sikerülnie kell! ;-)

Tanulás GYES alatt?

2011.08.31. 12:07 :: Goodwillka

 Avagy mire jó az otthon

töltött idő?

 

Nyilván azon kívül, hogy a bébit nevelgetjük :) Mert akármilyen aktív egy gyerkőc, azért vannak üres járatok, amit jó úgy eltölteni, hogy az ember valami inspirálót, vagy hasznosat (értsd: jövőbe befektetés) cselekszik.

 

Mielőtt megfogant a kis élet, a napod úgy nézett ki, ahogy a klasszikus nóta nagyvonalakban lefesti (8 óra munka- 8 óra pihenés- 8 óra "szórakozás"). Nőként ebben benne volt a mosás-főzés-takarítás-utazás a munkahelyre-bulizás-barátokkal találkozás-rokonlátogatás-tanulás...stb. Szóval nem nagyon voltak plafonnézéssel eltöltött perceid

Mivel egy bébi ciklikusan éli mindennapjait (tehát jó esetben van benne valami rendszer), ezért érdemes megfigyelni, hogy mikor maradnak ki fél-1 órák amikor Neked semmi dolgod nincs. Ilyen a mi esetünkben például kétszer van. Egyszer 10-és 12 óra között és egyszer 16- és 17.30 között. Ezek a kis alvós ideje. Ilyenkor logikus úgy alakítani a napot, hogy a háztartás feladatai a gyerek ébrenléte alatt elkészüljenek (legalább nagyjából) és akkor marad idő minden másra :-) Reggel ha nem túl koránkelő a pici és mondjuk 7-kor ébred, Te már nyugodtan kelj fel 6-kor, igyál egy jó kávét, készítsd elő az ebédet, és ami csörömpölés nélkül összehozható a háztartás feladataiból (pl mosás, vasalás), azt végezd el... Ugyanígy míg a gyerek fönt van, két dalolászás közt, dobd össze az ebédet, vagy teregess ki :). Az okosok azt mondják, hogy be lehet vonni a gyereket a takarításba, ez azért nem mindig van így, de ha főzés közben adsz neki egy tálat és egy fakanalat hogy "segítsen főzni", abból nagy káosz nem sül ki :D

 

          1.   A bébi alvással töltött idejét (3,5 óra összesen) én a következő módon strukturálom:

-Kb. fél óra semmittevő pihenés (olvasás-szörfölés a neten-körömlakkozás-evés etc)

-2,5 óra: tanulás (szakzáráshoz közeledem, ezért van mit...), blogírás, honlapoptimalizálás, számítógépes ismeretek mélyítése (főként excel perpillanat---> nagyon nem értettem eddig hozzá).

 

          2.   Ha szerencséd van az uraddal vagyaz anyósoddal vagy bárkivel aki a közeli rokonságba tartozik: van rá módod hogy hetente- kéthetente kimozdulj. Nekem anyósommal is és a férjemmel is nagy szerencsém van, ezért szinte bármikor elmehetek itthonról. Nem olyan vészeses sokszor, de azért havi 4 alkalommal egy barátnőzés, vagy valami tanfolyamosdi esetleg egy koncert, egy kiállítás belefér.

Én jelenleg a jogosítvány megszerzésén munkálkodom. Ez nem vesz igénybe túl sok időt, és igen hasznos lesz, ha majd visszatérek a munkaerőpiacra.

Ugyanez a kategória az egyetem. Még a gyerek megszületése előtt kezdtem  el, és idén végzem is vele (ha az isten is úgy akarja :D)

Összességében elmondható: a GYES alatt sok mindenre van lehetősége az embernek. 

 

  • Ha vannak írással kapcsolatos ambícióid, akkor indíthatsz egy blogot, vagy bekéredzkedhetsz akár ingyen is egy hírportálhoz, hogy hadd gyakorold a cikkírást... Az így (akár ingyen) eltöltött gyakornokidőd hidd el, hogy nagyon hasznos lesz. Mert egy részről elsajátítasz ill elmélyítesz egy készséget, más részről ha jól dolgozol simán felvesznek a GYES lejárta után dolgozni... (kipróbált ember előnnyel indul, ezt ugye nem kell magyaráznom?!) 

 

  • Nyelvtanulás. Ez tipikusan egy olyan dolog, hogy ha van hozzá némi alapod, akkor ezt lehet autodidakta módon művelni. A gyakorlatból valószínűleg már kijöttél, egy jó szókincsfrissítés mindig jól jön, de a gyereknevelésben is hasznát veszed, ha pl. a youtube.com-ról szerzett angol gyerekdalokat megtanítod a csöppednek...

 

  • Egyetem, főiskola, OKJ tanfolyam, jogosítvány bármi :-)

 

  • Sport, fogyókúra. Napi kétszer 1 óra séta a gyerekkel, vagy ugyanennyi játszótér, vagy közös program pl. a barátaitokkal. A fogyókúrát szigorúan szoptatás után ajánlott elkezdeni, de ha nem kezdesz bele míg otthon vagy, hidd el akkor sem fogod elkezdeni ha majd dolgozol...és nem azért mert lusta vagy... csak egyszerűen egy dolgos, rohanós nap nem a rendszeres, nyugodt, ötszöri étkezéseket vonja maga után, gondosan összeválogatott élelmiszerekkel...

 

  • Jó kézügyességűek: hobbi-kreatív tevékenységeket végezhetnek: Ékszerek készítése kiégethető gyurmáből, gyöngyből, textilből... Esetleg varrás, festés, háztartási tárgyak készítése... amit aztán eladhatsz a Meskán például.

 

Szóval hajrá! Tessék hasznot kovácsolni a 3 év munka nélkül

töltött időből :-) Vesszen a lustaság! Éljenek a fiatal időzsonglőr

kismamik!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fiatalkismama.blog.hu/api/trackback/id/tr123192805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása